Anglická Wikipedie bude na protest proti navrhovaným protipirátským zákonům 18. ledna odstavena

16. ledna 2012, San Francisco — Komunita Wikipedie se rozhodla pro bezprecedentní krok, kterým bude jednodenní odstávka anglické verze encyklopedie Wikipedie, a to na 18. ledna, po dobu 24 hodin. Jedná se o protest proti návrhu amerického zákona Stop Online Piracy Act (SOPA), který projednává Sněmovna reprezentantů a PROTECTIP (PIPA), který je aktuálně předmětem debaty v americkém Senátu. V případě schválení návrhů těchto zákonů budou totiž prosazeny nové nástroje, které poškodí otevřený a svobodný internet a zároveň umožní cenzuru stránek mezinárodního charakteru, provozovaných na území Spojených států.
Správci anglické Wikipedie stvrdili toto rozhodnutí v pondělí odpoledne (pacifického času) veřejným prohlášením:(http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:SOPA_initiative/Action#Summary_and_conclusion):
Během uplynulých 72 hodin se diskuze ohledně připravované akce, kterou by mohli jako komunita v souvislosti s návrhy zákonů SOPA a PIPA provést, zúčastnilo na více než 1800 wikipedistů. Zatím nejživější a nejrozsáhlejší dosud zaznamenaná diskuze mezi jednotlivými uživateli encyklopedie ukazuje, na jaké úrovni je zájem tvůrců Wikipedie ohledně návrhu této legislativy. Většina účastníků diskuze podporuje takovou akci, která může oslovit veřejnost a informovat ji o stavu věci. Ze všech zmíněných návrhů získala možnost dočasně odpojit anglickou Wikipedii (podobně budou odpojeny na tento den i další stránky, jejichž správci odmítají návrhy amerických zákonů) největší podporu.
Jimmy Wales, zakladatel Wikipedie, v souvislosti s tímto uvedl: „Dnes dali wikipedisté z celého světa jasně najevo, že nesouhlasí s touto zničující legislativou. Naše komunita podnikne mimořádnou akci – a i když nás mrzí, když celý svět nemá přístup  k Wikipedii byť jen na jednu vteřinu, nemůžeme prostě ignorovat fakt, že SOPA a PIPA ohrožují svobodu slova, a to jak ve Spojených státech, tak i v zahraničí, a nastavují strašlivý precedent pro světovou cenzuru internetu“.
Vyzýváme proto vás, čtenáře Wikipedie, k tomu, abyste dali váš názor veřejně najevo. Pokud žijete ve Spojených státech, kontaktujte svého voleného zástupce ve Washingtonu (https://www.eff.org/sopacall). Pokud nejste z USA, ozvěte se ministerstvu vnitra, či  zahraničí. Řekněte jim, že nesouhlasíte s návrhy zákonů SOPA a PIPA a chcete, aby internet zůstal otevřený a svobodný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..