Konference o české Wikipedii už potřetí, tentokrát v Národní technické knihovně

PRAHA (Wikimedia Česká republika)

Třetí ročník Wikikonference, tedy konference o Wikipedii, jejích sesterských projektech Wikimedia a svobodné tvorbě vůbec, se uskuteční 26. listopadu 2011 v Národní technické knihovně v Praze.
Sdružení Wikimedia Česká republika a Národní technická knihovna v Praze se spojili v zákulisí příprav třetí české Wikikonference. I letos se bude věnovat stavu a rozvoji Wikipedie, jejích sesterských projektů Wikimedia, svobodně tvořených děl obecně a možností jejich využití. V Ballingově sále Národní technické knihovny vystoupí 26. listopadu řadoví wikipedisté, odborníci z praxe i někteří pozvaní hosté, např. odborník na nakladatelskou praxi Jan Halada, člen Pirátské strany Mikuláš Ferjenčík či wikipedista, filosof a vysokoškolský pedagog Jan Sokol. Ten se zúčastní závěrečného diskusního panelu, jehož tématem bude mnohavrstevný vztah Wikipedie, její komunity a sdružení Wikimedia Česká republika.
Ke spolupráci přitáhl sdružení a knihovnu společný zájem o možnosti rozšířeného využívání Wikipedie. Proto bude představen i blok souvisejících vystoupení, v nichž Petr Kadlec (Wikimedia ČR) a Kristýna Kožuchová (NTK) pohovoří o možnostech práce s metadaty na Wikipedii a o jejich propojitelnosti s projektem Polytematický strukturovaný heslář, který se vytváří právě na půdě NTK.
Součástí programu konference je i vyhlášení laureátů čtvrtého běhu Cen za rozvoj české Wikipedie, jejichž generálním partnerem i letos byla Česká spořitelna. Vítězové opět obdrží i jinak nedostupnou skleněnou plastiku s logem Wikipedie od výrobce ŠMÍRA-PRINT, netbook a další ceny. Ceny za rozvoj české Wikipedie podporují i Microsoft a knihkupectví Neoluxor. Wikimedia Česká republika organizuje Ceny od roku 2009 proto, aby přispěla k tvorbě encyklopedických článků o důležitých, ale méně atraktivních tématech, ke kterým je třeba přitáhnout autory zvláštní motivací.
Další informace:

Kontakt: