Po třech letech naše sdružení změnilo lidi v čele

Nastal čas na změnu. Sdružení se od založení v roce 2008 v mnohém změnilo, vyvíjí velmi bohatou činnost a má za sebou několik významných uspořádaných událostí. S takovými úspěchy se objevila i únava a sdružení potřebovalo nový impuls. Proto jsme rádi, že můžeme informovat o tom, že se v jeho řadách našli noví zájemci, kteří chtějí převzít štafetový kolík Wikimedia v České republice a zase ho přenést o kousek dál.
Na valné hromadě 8. ledna podala rezignaci zbylá dvojice radních – předseda Petr Novák a místopředseda Miroslav Langer, poslední dva členové vůbec první rady našeho sdružení. Valná hromada jim před tím schválila výroční zprávu o činnosti, která zhodnotila uplynulý rok jako úspěšný.
Členové pak zvolili nové vedení sdružení v čele s předsedou Janem Lochmanem a dalšími členy Jiřím Ohlídalem, Jiřím Sedláčkem a wikipedistou Mildou. Jedno místo v Radě zůstalo neobsazeno pro případ nalezení dalšího zájemce o aktivní působení ve vedení sdružení. Revizní komise je opět dvoučlenná a pracuje ve složení wikipedista Krvesaj a wikipedista Zákupák.
Nová Rada připravila i plán činnosti, ve kterém za priority mimo jiné označuje účast na výstavách, publikační činnost, garanci a kontrolu grantů nadace Wikimedia Foundation a podporu projektů Wikimedia. S velkou vervou se chce nová rada pustit zejména do budování a zlepšení vztahů s Wikipedií, jejími sympatizanty, nadací Wikimedia Foundation a s dalšími pobočkami. Pro další interní fungování sdružení považuje za Rada za nezbytné dále se soustředit na získávání potřebných finančních prostředků a péči o sponzory, stejně jako na vybudování potřebného zázemí v podobě kanceláře s personálním obsazením.
Sdružení se na konci roku 2010 stalo příjemcem přibližně 30 tisíc euro jako částky, kterou mu poskytla na podporu činností v oblasti tvorby svobodných médií a na propagaci Wikipedie nadace Wikimedia Foundation. Sdružení se stalo místem, kde se tato forma spolufinancování aktivit ze strany nadace bude zkoušet jako pilotní projekt pro případné uplatnění i v dalších pobočkách. O tom, jak je možné zažádat o prostředky z těchto grantů, vás bude rada brzy informovat.
Díky tomuto přítoku prostředků na konci roku 2010 získala nová Rada možnost sestavit pro rok 2011 schodkový rozpočet s velkoryse odhadnutými výdaji. Prakticky nic proto nebrání k tomu, aby bylo sdružení k dispozici zájemcům o rozvoj Wikipedie a jejích sesterských projektů, tedy případně třeba právě pro vás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..