Američtí lékaři považují Wikipedii jako mocný nástroj informování o zdraví

Wikipedií se zabývala studie skupiny amerických vědců, lékařů a studentů medicíny, kterou zveřejnili v časopisu Journal of Medical Internet Research. Dospěli k názoru, že se anglickojazyčná verze této internetové encyklopedie stala pro veřejnost významným zdrojem informací o zdraví, chorobách a jejich léčbě a že je třeba, aby jí věnovali svou pozornost i odborníci.
Autoři se shodli na tom, že Wikipedie je největším volně dostupným zdrojem zdravotnických informací. Odmítli i obavy z toho, že se na Wikipedii mohou objevovat ve velké míře nedůvěryhodné a mylné informace. Projekt podle nich vybudoval mechanismy, které vedou k nápravě nedostatků. Obzvlášť vyzdvihli roli wikiprojektu Medicine, který založil před sedmi lety dr. de Wolff a který sestavil zásady, podle kterých se musejí články o zdravotnických tématech na anglické Wikipedii psát.
Journal of Medical Internet Research je klíčovým časopisem, který se zabývá oblastí informatiky v medicíně.
A proč by měli odborníci přispívat na Wikipedii? Kanadský lékař James Heilman se domnívá, že příspěvky na Wikipedii mohou mít i větší váhu než články v recenzovaných odborných časopisech: „Wikipedie má neuvěřitelně velké publikum. I když třeba autor nedostane ocenění za to, co na ni napíše, text, který tam dostane, bude mít svůj význam.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..