Oslavte s námi 10 let Wikipedie na koncertu pro Wikimedia Commons

Wikipedie slaví 10 let. Po celém světě se k této příležitosti chystají nejrůznější akce. Wikimedia Česká republika se rozhodla připojit tak, aby z toho měli něco nejen účastníci akce, ale i celosvětová komunita čtenářů Wikipedie a projektů Wikimedia. Výsledkem byl nápad uspořádat koncert k oslavě 10 let Wikipedie ve prospěch Wikimedia Commons.
Koncert se uskuteční ve Farním sboru Českobratrské církve evangelické v Praze na Vinohradech 15. ledna od 18 hodin. Na programu budou drobné skvosty české hudby: výběry z písňových cyklů Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka vzniklých z inspirace lidovou písní, dvě oblíbené árie z oper Hubička a Rusalka a píseň Slavíček, asi druhé nejoblíbenější dílo skladatele České mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Z instrumentálních děl to budou klavírní polka Bedřicha Smetany z cyklu Vzpomínky na Čechy, jadrná i lahodná Janáčkova houslová sonáta a flétnová capriccia Antonína Stamice.
Na koncertu vystoupí Bronislava Tomanová (zpěv), Kateřina Halbychová (housle), Kristina Martincová (flétna), Veronika Ptáčková a Karel Martínek (klavír).
Program byl sestaven tak, aby byl přístupný i laickému publiku, které ale chce prožít oslavu ve skutečně slavnostním duchu. Díla navíc reprezentují i výběr významných autorů české vážné hudby a jejich nahrávky tak cenným způsobem obohatí např. hesla o autorech na Wikipedii. Všichni interpreti se rozhodli uvolnit nahrávky svých výkonů pod svobodnou licenci, za což jim předem děkujeme.
Nečekejte ale na to, až se nahrávky dostanou na Commons. Skutečný živý zážitek si tím nebudete moci nahradit. Všechny vás srdečně zveme!

1 Response

  1. Jiří Hronec napsal:

    Díky za akci, bylo to pěkné! I když jsem při té masáži na Wikipedii a v rádiu čekal větší nával.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..