Jen čtyři dny po vyhlášení, jen čtyři dny do nového začátku: Ceny za rozvoj české Wikipedie

Jsou to teprve čtyři dny, co byly v průběhu druhé české Wikikonference vyhlášeny výsledky druhého běhu Cen za rozvoj české Wikipedie. Tuto soutěž v psaní článků vyhlašuje a pořádá Wikimedia Česká republika ve spolupráci s generálním partnerem Českou spořitelnou. Druhý běh se uskutečnil také s podporou společností Microsoft a Knikupectví Neoluxor.
Soutěž byla organizována stejně jako při prvním běhu. Z vyhlášeného seznamu článků, jejichž kvalita neodpovídala v té době významu témat, o nichž měly články být (z podstatné části ani články vůbec neexistovaly), si mohli wikipedisté vybrat ten, který chtějí zlepšit. Pokud se jim to podařilo aspoň na úroveň tzv. dobrého článku, mohli doufat v jednu z cen.
Tentokrát porota, ve které opět usedli zkušení wikipedisté včetně některých laureátů z prvního běhu, měla lehký úkol zejména v prvních dvou oblastech, zato ve třetí oblasti článků, do které patří hlavně ekonomická témata, byla situace opět složitější. I proto nebyla za první cenou, jíž byl oceněn Jan Polák za článek Vilém Pospíšil, udělena druhá cena, ale až třetí. Celkem se dostalo na dvanáct wikipedistů, dva – Jan Polák a Ria – dostali po dvou oceněních.
Vítězové prvních cen dostali mimo jiné netbooky, první tři ceny mají materiální podobu skleněné kostky s logem Wikipedie a nápisem Cena za rozvoj české Wikipedie. Všichni odměnění dostali také poukázky na nákup knížek od Neoluxoru a zároveň hardware nebo software Microsoft.
Článek o Cenách si můžete přečíst také na Wikizprávách a na Wikimedia Commons je galerie s obrázky z vyhlášení.
A pokud jste se tentokrát zúčastnit nestihli, nezoufejte. Už za další čtyři dny, v den s krásným datem 12. 12. 2010, se má na Wikipedii na stejném místě objevit nový seznam článků a na jejich tvorbu budete mít čas až do konce března 2011. Novinkou by mělo být ocenění i těch, kteří se zaslouží o založení menších článků nebo o jejich dílčí rozvoj, přestože je třeba nedovedou až k dobrým článkům. Tím se bude usilovat o to, aby co nejméně článků zůstalo bez povšimnutí.
Hodně zdaru a nezapomeňte, Wikipedie si zaslouží psaní i bez čekání na odměnu, takže i když si vyberete nějaký soutěžní článek, pište také ty nesoutěžní, ať se nám všem Wikipedie pěkně rozrůstá.

1 Response

  1. 12 prosince, 2010

    […] budou odměněni na některé akci, kde se Wikimedia Česká republika představuje veřejnosti. Naposledy proběhlo vyhlášení vítězů v rámci 2. české […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..