Wikipedie sbírá peníze na další rok provozu

6 Responses

  1. W.Rebel napsal:

    Mohl by někdo vysvětli, proč Wikimedia ČR sbírá příspěvky na provoz a proč sama příspěvky rozdává?
    * 13.09.2010 – částka 1000 Kč – Dar na aktivity klubu (jakého klubu, pro koho?)
    * 24.11.2010 – částka 35000 Kč – Výběr (jaký účel, k řemu byly finance použity?)
    * 18.11.2010 – částka 100000 Kč – Převod (převod odkud kam, anonymní dárce nebo příjemce?)

  2. Miroslav Langer napsal:

    Dobrý den.
    Na první otázku si nějak nejsem jistý, jak je míněna, ale zkusím odpovědět. Wikimedia Česká republika je neziskové sdružení, které se zabývá zejména podporou a propagací svobodné tvorby. Už z toho je celkem jasně dáno, že musíme hledat zdroje ke své činnosti, včetně darů od těch, kdo nás podporují, ať jsou to nadace Wikimedia Foundation, sponzoři nebo drobní dárci. Na druhou stranu z toho vyplývá, že autory svobodné tvorby na Wikipedii i jinde také podporujeme, a to podle okolností jak finančně, tak materiálně, přičemž ale dotyčný materiál je třeba nějak uhradit. Důvod, proč Wikimedia ČR sbírá příspěvky a proč je rozdává, je tedy daný její samotnou podstatou – právě k tomu Wikimedia ČR slouží.
    A teď konkrétně k dotazovaným platbám.
    První částka je určena na podporu svobodné tvorby pro klub deskových her Paluba. S klubem naše sdružení dlouhodobě spolupracuje, klub mj. provozuje internetovou databázi o deskových hrách deskovehry.cz, jejíž obsah je svobodně dostupný pod licencemi CC.
    Výběr byl určen k financování aktivit sdružení, konkrétně v tomto případě na financování Cen za rozvoj české Wikipedie.
    Přijatá částka je sponzorským darem ke konkrétnímu využití opět na Ceny za rozvoj české Wikipedie.
    Za to, že informace v automatickém výpisu z našeho transparentního účtu nejsou stoprocentně úplné, se omlouváme, objevuje se na něm pouze to, co je při bankovní operaci zadáno, přičemž některé operace (typicky výběr) zadání podobné informace ani neumožňují. Přesto se domníváme, že spolu s možností dalších dotazů napomáhá transparentní účet zájemcům (zejména našim členům) k tomu, aby mohli sledovat a kontrolovat naše hospodaření.
    Doufám, že Vás odpověď uspokojila. Bližší informace o naší činnosti a také základní údaje o tom, jak je financována, jsou dostupné například z naší výroční zprávy, kterou najdete prozatím na Metě Wikimedia (viz http://meta.wikimedia.org/wiki/File:WM_CZ_2009_Annual_Report_-_Czech.pdf ).

  3. Miroslav Langer napsal:

    Ještě musím doplnit jednu věc, která mi došla dodatečně. Wikimedia Česká republika samozřejmě rovněž potřebuje příspěvky dárců na svůj provoz a na své aktivity.
    Nicméně prostředky, které kdokoli daruje prostřednictvím darovacího formuláře na Wikipedii a dalších projektech Wikimedia v probíhající sbírce na Wikipedii, o které se píše i v tomto článku, nesměřují do našeho sdružení, ale nadaci Wikimedia Foundation. Ta je použije zejména na krytí nákladů na provoz Wikipedie a jejího technologického (softwarového i hardwarového) zabezpečení, na propagační (outreach) aktivity a samozřejmě také na svou vlastní nezbytnou provozní režii. K tomu jsou k dispozici informace pro změnu v její výroční zprávě (http://wikimediafoundation.org/wiki/Annual_Report).

  4. Eva Horová napsal:

    máte bankovní spojení na platbu trvalým příkazem?

  1. 20 prosince, 2010

    […] se konec roku, blíží se Vánoce a je čas na dárky. Právě teď probíhá sbírka Wikimedia Foundation, jejímž cílem je zajištění prostředků pro fungování Wikipedie na […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..