Již za 10 dní – druhá česká Wikikonference!

V sobotu 4. prosince, takřka přesně rok po první české Wikikonferenci, se uskuteční druhá, mnohem větší a s mnohem širším záběrem – bude se totiž obecně týkat tzv. wikinomie. Od rána do večera zaplní tři sály Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Zájemci o projekty Wikimedia opět budou moci sledovat především prezentace týkající se Wikipedie. Miroslav Langer odprezentuje vůbec poprvé v České republice výsledky celosvětového výzkumu přispěvatelů a uživatelů Wikipedie, který provedlo středisko UNU-MERIT při Univerzitě OSN, a srovná, jak se liší světová a česká komunita. Dva wikipedisté – Jiří Ohlídal a Jakub Malinovský – pak budou hovořit o tom, jak se na Wikipedii řeší spory jejích uživatelů. Následovat bude vyhlášení vítězů druhého běhu soutěže v psaní a vylepšování článku o Ceny za rozvoj české Wikipedie, které spolupořádá sdružení Wikimedia Česká republika s podporou generálního partnera České spořitelny.
Studentka knihovnictví a informačních studií na FF UK Lucie Sakastrová představí výsledky, ke kterým dospěla při psaní své diplomové práce o Wikipedii – zaměří se na využitelnost kategorií na Wikipedii pro knihovnické účely. Odpoledne se představí také Jan Lochman, který chystá pokračování svého loňského podnětného vystoupení o Wikiverzitě. Následovat budou dva kratší příspěvky o projektech zaměřených na spolupráci wikipedistů: Petr Brož uvede nový wikiprojekt týkající se chráněných území a Pavel Hrdlička poreferuje o průběhu fotografických workshopů.
Vedle Wikipedie se představí i další podobný internetový projekt WikiSkripta, kde studenti i pedagogové především z 1. lékařské fakulty UK v Praze připravují texty výukových materiálů z oblasti medicíny.
A co je to ta wikinomie? Jde o možnosti použití principů, které znáte z Wikipedie, i v reálném světě, zejména v podnikání, ale také ve vědě, ve školství nebo ve státní správě. Příklady ze světa dokazují, že podobné způsoby vedou k pozoruhodným výsledkům – však se to dovíte i v druhé části Wikikonference, kterou je Wikinomics Forum 2010.
Na stránce Wikikonference najdete i její podrobný program, který začne v 9.00 hodin a skončí po osmnácté hodině v podvečer před přesunem na společnou afterparty.
Zde najdete stránku události na Facebooku, kde se můžete přihlásit k účasti a pozvat další přátele. Pokud už víte, že dorazíte, tak se prosím zaregistrujte na této stránce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..