Izraelský Kneset oficiálně poděkoval hebrejské Wikipedii

Wikipedie v hebrejštině překonala metu 100 tisíc článků a při té příležitosti se dočkala významného společenského uznání. 3. února proběhlo v izraelském parlamentu běžně známém jako Kneset zvláštní veřejné zasedání výboru pro vědu a techniku s názvem Přínos hebrejské Wikipedie k vzdělanosti v Izraeli.
Předseda výboru Meir Šítrit na jednání mimo jiné prohlásil: „Mým snem bylo dosáhnout toho, aby každé dítě dostalo zdarma hebrejsky psanou encyklopedii. Když jsem byl ministrem školství, pracoval jsem na tom, aby se knížky potřebné ve školách nahrávaly na internet. Wikipedie plní mé sny – přináší informace dostupné každému dítěti.“
Naše sesterská organizace Wikimedia Izrael setkání využila mimo jiné k tomu, aby prezentovala některé problémy související s autorskými právy na úřední díla, učebnice a otázky svobodné tvorby. Šítrit přislíbil, že v příštím týdnu předloží Knessetu návrhy právních předpisů, podle kterých by všechna obrazová díla vytvořená státními úřady měla být k dispozici k volnému užití bez autorských práv.
Mimochodem – česká Wikipedie v nejbližších dnech překoná ještě vyšší metu – 150 tisíc článků, i když cesta k podobnému uznání bude ještě dlouhá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..