Michael Jackson lámal rekordy na Wikipediích

Jak upozornil list New York Times ve své rubrice Media Decoder (autor článku Noam Cohen), smrt popové legendy Michaela Jacksona pravděpodobně přinesla i rekordní zájem o Wikipedii. V sedm hodin odpoledne amerického času – nedlouho po oznámení – byl zaznamenán téměř milion návštěv hesla Michael Jackson. Téměř čtvrt milionu uživatelů dokonce zadalo jméno s překlepem (Micheal Jackson) a 25 tisíc návštěv měl i článek o Jacksonově bratrovi Randym.
Podle mluvčího nadace Wikimedia Foundation Jaye Walshe to bylo pravděpodobně největší hodinové číslo v historii Wikipedie. Zájem vedl dokonce k serverovým problémům.
Také česká Wikipedie zaznamenala obrovský nárůst zájmu o heslo Michael Jackson. Od začátku června do 24. dne toho měsíce nepřekročil počet návštěv číslo 130. 25. červen už v noci přinesl změnu a nárůst na 909 návštěv. V den, kdy se zpráva dostala mezi veřejnost, ale byla tato stránka zobrazena téměř 17-tisíckrát. Ve čtyřmístných hodnotách se pak držela i v následujících dnech.
Česká Wikipedie nesleduje pravidelně svou návštěvnost, použitý nástroj přináší pouze orientační údaje.
Podle celodenních údajů článek Michael Jackson na anglické Wikipedii navštívilo už ve čtvrtek (v den Jacksonova úmrtí) 1,8 milionu lidí, páteční čísla pak dosáhla téměř pěti milionů návštěv. Pro srovnání článek Barack Obama navštívilo v den amerických prezidentských voleb 2008 „jen“ 2,3 milionu lidí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..