Anglická Wikipedie v britských politických hrátkách

Komunita anglickojazyčné Wikipedie zakročila proti uživateli, který ze svého loutkového účtu opakovaně zasahoval do článku o předsedovi britských konzervativců Davidu Cameronovi. Odstoupil z arbitrážního výboru, jehož úkolem mimo jiné je řešit i porušení pravidel a doporučení, přičemž mezi ně právě patří i editování v konfliktu zájmů a zneužití loutek. Uživatel přitom vytvořil loutku právě proto, že byl dříve upozorněn na problematičnost svých editací z hlediska konfliktu zájmů.
Celá záležitost ale může mít dopad i na jeho budoucí kariéru. Oním uživatelem je totiž labouristický politik David Boothroyd, radní ve Westminsteru. Boothroydovy editace nebyly očerňující, nicméně vykreslovaly Camerona v horším světle.
Případů zásahů do Wikipedie v politických otázkách bylo v minulosti mnoho. Nevyhnula se jim ani českojazyčná Wikipedie. V únoru byla v souladu s pravidly odstraněna neozdrojovaná a pravděpodobně nepravdivá informace v článku o Michaelu Kocábovi, na což ale vzápětí s politickým komentářem upozornil redakce celostátních médií politický aktivista Jan Šinágl. (Viz)
Všechny jazykové mutace Wikipedie soustavně usilují o zachování neutrálního úhlu pohledu, k čemuž jim pomáhají procedury upřesněné v příslušných pravidlech a doporučeních.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..