Soutěž Popiš Památku na české Wikipedii je právě v polovině! 

Vizualizace chybějících článků o kulturních památkách v Královéhradeckém kraji.


Editační soutěž, při které vznikají na české Wikipedii nové články o kulturních památkách v České republice, je právě ve svém poločase. Odstartovala 15. ledna a skončí 15. února, přesně po jednom měsíci. 
Od začátku soutěže bylo do dnešního napsáno 90 nových článků o jednotlivých hradech, zámcích, kostelech, vilách, radnicích – a všech dalších objektech, které jsou památkově chráněné a zároveň splňují podmínku encyklopedické významnosti pro Wikipedii. Do soutěže se zapojilo celkem 42 editorů, kteří napsali sto tři tisíc slov. Díky soutěži tak vznikly například články o kapucínském klášteře v Sokolově, o kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Svatoboru nebo o bývalé továrně Borland & Fuchs v Kraslicích.
Odkud myšlenka této soutěže pochází? V minulosti se již na české Wikipedii uskutečnily tři ročníky fotografické soutěže s názvem Wiki miluje památky. Díky ní se podařilo získat 25 000 fotografií pod svobodnou licencí. Fotografie jsou fajn a používají se na české i jinojazyčných verzích Wikipedie v nemalém počtu. Odvrácenou stranou mince nicméně zůstává, že nemalý počet kulturních památek nemá dodnes ještě svůj článek. Snímky tedy máme, ale chybí obsah, který by mohly ilustrovat. Encyklopedicky popsatelných památek, které jsou k dispozici v soutěžním seznamu, je v České republice celkem 4319. Tolik nám ještě celkem zbývá. 
I když ne každá česká kulturní památka je na Wikipedii zdokumentovaná, ke každé máme souřadnice na našem sesterském projektu Wikidata. Díky tomu si můžeme vizualizovat kulturní památky na mapě – napsané i nenapsané. Možná jste si již všimli, že na hlavní stránce soutěže se nachází klikací mapa chybějících památek. Wikidata mají o každé památce záznam, kde se nachází – dokáží ukázat bod na mapě a občas i obrázek, ale to je všechno. Umožní nám ale vizualizovat seznam toho, co je ještě potřebné napsat. Pro každou napsanou památku nicméně mohou zobrazit její text na bodu na mapě. Protože Wikipedii data z Wikipedie přebírá řada dalších služeb, je možné, že se informace o kulturních památkách na Wikipedii objeví na internetu i jinde. 
Do soutěže lze přihlásit článek o jakékoliv encyklopedicky významné kulturní památce v Česku. Soutěžící budou ohodnoceni podle počtu a délky napsaných článků. Kdo napíše nejvíce, vyhraje hodnotné ceny, které spolek Wikimedia Česká republika do soutěže poskytl.
Stále ještě váháte s účastí v soutěži? Zkuste to!  Do konce zbývá ještě týden a půl, ale stále ještě se lze do editování zapojit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..