Upozorňujeme na osud syrského wikipedisty a zastánce svobodné tvorby Bassela Khartabila

Bassel_Khartabil_(Safadi)

Fotografie Bassela Khartabila (autor: Joi Ito, CC-BY 2.0)


Dnešní Den lidských práv s Wikipedií a jejími sesterskými projekty souvisí spíš zprostředkovaně. Náš cíl je prosazovat zejména právo každého na svobodný přístup k informacím a na vzdělání. Ale zrovna v této době se nás dotýká případ wikipedisty, kterého práva byla omezena mnohem radikálněji, a podle nedávných informací dokonce hrozí, že může být popraven.
Bassel Khartabil se narodil před 34 lety v Damašku a stal se programátorem. Zapojil se i do editování Wikipedie, ale důležitější roli sehrál ve sféře open source softwaru a svobodné kultury obecně. Koordinoval například úpravu svobodných licencí Creative Commons pro celý arabský svět. V poslední době vytvořil i pozoruhodný projekt trojrozměrného modelování historických památek v historickém městě Palmýra. Ano, v té Palmýře, kterou od května okupuje Islámský stát; a také těch památek, které Islámský stát v Palmýře záměrně vyraboval a zničil.
I sám Khartabil se už ale mezitím stal obětí syrského konfliktu. 15. března 2012, v den jednoletého výročí povstání proti syrskému režimu byl při raziích zadržen a od té doby je vězněn. Po měsíce byl držen bez obvinění, dlouhou dobu na samotce a podroben týrání. Až v prosinci 2012 byl obviněn z ohrožení státní bezpečnosti a další roky trávil čas v nelidských podmínkách syrských vězení. V říjnu letošního roku byl znovu přemístěn na neznámé místo a v listopadu se objevily nepotvrzené zprávy, že ho vojenský soud mohl v tajnosti odsoudit k trestu smrti.
Khartabilovu případu se věnovaly nejvýznamnější lidskoprávní organizace jako Amnesty International nebo Human Rights Watch. Podporu mu vyjádřily a o jeho propuštění se zasazovaly nadace Wikimedia, Creative Commons, Mozilla a další organizace. Jeho osud se projednával i na půdě Evropského parlamentu, ale byl brzy zastíněn jinými politickými problémy. I když syrská vláda ke kampani #FREEBASSEL zůstala hluchá, ta přesto nevyhasla a dále živí naděje jeho příbuzných i jeho přátel, že se znovu setkají a že Bassel bude moct dál pracovat na zpřístupňování nenahraditelných znalostí o historii Sýrie stejně jako těch úplně nejobyčejnějších informací, jak si kdo bude svobodně přát.
Bassel Khartabil není jistě jediná podobná oběť syrského konfliktu a dost možná není ani jediný pronásledovaný wikipedista na celém světě. Proto nám ale nemůže být právě dnes jeho osud lhostejný. V Den lidských práv se připojuje i Wikimedia Česká republika se svým vyjádřením podpory a se svou výzvou #FREEBASSEL. Obracíme se na české politiky a diplomaty, aby znovu oživili zájem evropských a mezinárodních institucí o osudy Bassela Khartabila. Obracíme se na média, aby zveřejnila jeho příběh. Obracíme se i na Vás, sdílejte informace o Basselu Khartabilovi a upozorňujte na něj odkazem na náš blog, hashtagem #FREEBASSEL, odkazem na web freebassel.org a podobně.
Děkujeme.
Odkazy s podrobnějšími informacemi:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..