Wikikonference 2015 otevřela celospolečenská témata a představila úspěšné projekty podporující českou Wikipedii

Plakát Wikikonference 2015

Plakát Wikikonference 2015 (autor: Dominik Matus, CC-BY-SA 4.0)


Wikikonference je nejvýznamnější akce pořádaná každoročně spolkem Wikimedia ČR. Je to celodenní setkání zájemců o Wikipedii, a to jak z řad wikipedistů, tak i odborné a laické veřejnosti. Letos se Wikikonference vrátila do hlavního města, na půdu Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, jejíž děkan prof. Bohuslav Gaš opět vyslovil akci záštitu. Připomínala tak Wikikonferenci 2013 – hlavní program opět probíhal v historické Geologické posluchárně na pražském Albertově. Celkem se akce zúčastnilo 116 zaregistrovaných a blíže neurčený počet osob, které registračnímu stolku unikly. Celým dnem tradičně provázel moderátor České televize, wikipedista Miroslav Langer (Okino).

Předkonferenční setkání

Předkonferenční akce (autor: Aktron, CC-BY-SA 4.0)

Předkonferenční akce (autor: Aktron, CC-BY-SA 4.0)


Letos bylo novinkou sobotní předkonferenční setkání 14. 11. – klidná tříhodinová schůzka v prostorách albertovské kavárny v budově fakulty, kde se sešli zájemci o programy Senioři píší Wikipedii a Studenti píší Wikipedii. První projekt přilákal mnoho důchodců a starších lidí se zájmem zlepšit své znalosti Wikipedie a těm pokročilým z nich byly nabídnuty připravované kurzy v Městské knihovně v Praze. Diskutovalo se o vycestování projektu mimo území hlavního města – do Brna, ale i asi desítky dalších měst, které projevily zájem. Druhá ze schůzek – Studenti píší Wikipedii – byla pojata odborněji a diskutovalo se o spolupráci Wikipedie s vysokými školami. Dostavili se i někteří učitelé, kteří v rámci projektu Studenti píší Wikipedii působí, a popisovali mj. specifika svých projektů. Předkonferenční setkání bylo zakončeno „večírkem“ v nedaleké restauraci, kde se sešli wikipedisté, kteří se osobně vidí jen málokdy, a měli toho mnoho na srdci.

Hlavní program

Hlavní program 15. 11. se letos soustředil na celospolečenská témata. Prvním tematickým blokem byla cenzura internetu, v rámci níž byl promítnut krátký snímek natočený v říjnu 2015 s třemi významnými ruskými wikipedisty v čele s ředitelem Wikimedia Rusko. Ve filmu zodpovídali dotazy týkající se zákona regulujícího publikování různých informací, které ruský establishment považuje za citlivé. Pokud budou ruští kolegové souhlasit, bude video zveřejněno na YouTube – sledujte náš kanál. Události komentoval také Ondřej Soukup z Hospodářských novin.

Naši vážení přednášející v družném hovoru v zákulisí (autor: Pavel Hrdlička, CC-BY-SA 4.0)

Naši vážení přednášející v družném hovoru v zákulisí (autor: Pavel Hrdlička, CC-BY-SA 4.0)


Následoval blok o strojovém zpracování Wikipedie – projektech DBpedia a Wikidata. Strukturované informace v budoucnu umožní odpovídat automaticky na lidsky položené dotazy – vyzkoušejte prototyp takové aplikace, kterou vyvinul jeden z přednášejících, Petr Baudiš z hackerspace Brmlab. Po obědové pauze nás návštěvou poctil europoslanec a předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda, který mluvil o vývoji v oblasti autorského zákona a v diskuzi se dotkl i kontroverzního tématu svobody panoramatu, jejíž omezení by nepříznivě zasáhlo českou Wikipedii a bylo nějakou dobu na stole v létě tohoto roku. Zajímavou přednášku v témže bloku přednesl i Matěj Myška z Ústavu práv a technologií Masarykovy univerzity (též specialista spřátelené pracovní skupiny Creative Commons ČR).
V následující programové části se diskutovalo o inovacích ve vzdělávání – hlavní přednášku přednesl Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin, který mluvil o klesající síle formálního vzdělávání frontálním způsobem ve školách a vzestupu neformálního, digitálního vzdělávání. Byly představeny i aktuální iniciativy v oblasti vzdělávání – Aliance pro otevřené vzdělávání, vládní Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020 a také pokrok na spřáteleném projektu „Wikiskripta„. Představené projekty – a význam Wikipedie obecně – reflektovali v následné diskuzi filozof prof. Jan Sokol a sociolog Jan Spousta. Celý program byl zakončen představením významných projektů na podporu české Wikipedie – projektů Masarykova univerzita, Senioři píší Wikipedii, Mediagrant a také spolupráce s městem Kadaň. První zmiňovaný projekt dokonce při této příležitosti slavnostně oznámil uzavření memoranda o spolupráci mezi Masarykovou univerzitou a spolkem Wikimedia ČR.
Videonahrávky z akce se brzy objeví na našem kanálu na Slideslive (kde mimochodem máme celkově již téměř 40 000 shlédnutí). Fotografie z akce i přednáškové slajdy z některých příspěvků najdete v příslušné kategorii na Wikimedia Commons. Mediální výstupy z konference najdete pohromadě na stránce letošní Wikikonference. A už nyní se můžeme těšit na Wikikonferenci 2016 – zatím bez podrobností, bez času a místa, ale s jistotou, že se konat bude.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..