Hustopeče se staly WikiMěstem roku 2015, Wikipedie obohacena o stovky fotek a kilobajtů

Účastníci WikiMěsta Hustopeče

Účastníci WikiMěsta Hustopeče (foto: Gampe, CC BY SA 3.0)


Loni vytvořená tradice WikiMěst má jeden důležitý cíl: vylepšovat encyklopedické informace o českých regionálních městech a „vyvážet“ tak Wikipedii z našich metropolí. Víkendové WikiMěsto je příjemným setkáním pracovitých lidí, kteří si vypůjčí snad všechny existující knihy o městě z knihovny, zavřou se do jedné místnosti s rychlým internetem a opouští ji jen tehdy, potřebují-li si nafotit město (protože obrázek přeci vydá za stránku textu!).
Letos jsme se na pozvání Davida Kennedyho, regionálního wikipedisty, sešli o víkendu 8.–10. května v Hustopečích (organizační stránka letošního ročníku je zde). Encyklopedický tým zajistili kolegové wikipedisté Bazi, Pernak1 a Vojtěch Dostál. Vznikly také dva fotografické týmy – jeden vedl Aktron, druhý Packa s Jagrem. Ve městě fotil také Ben Skála a celý kolektiv letos také doplnili kolegové z rakouské pobočky Wikimedia Österreich – vážení a milí wikipedisté Karl Gruber, Ailura a Regiomontanus, kterým jsme za účast velmi vděčni. Dík patří také hustopečskému informačnímu centru, které poskytlo písemné materiály o městě.
Editace encyklopedického týmu, hodinu po hodině

Editace encyklopedického týmu, hodinu po hodině


Encyklopedickému týmu se podařilo v české Wikipedii provést 221 editací, díky nimž bylo vloženo celkem 168 697 bajtů. To je pro představu ekvivalent asi 85 stránek na psacím stroji. Veškerý vložený obsah je kvalitně ozdrojovaný a vesměs cituje prameny, jež by se z našich domovů vůbec nedaly získat – jsou to různé regionální knihy a místní publikace, z nichž část jsme přivezli z brněnské knihovny a část si opatřili na místě. Výsledky encyklopedického týmu se však díky práci rakouských kolegů neomezují jen na českou Wikipedii – také německá Wikipedie nyní obsahuje kvalitnější obsah na téma Hustopečí, místního kostela a podobně. Celkem se na německojazyčné Wikipedii přidalo 5 603 bajtů. Výsledných 175 000 sice nedosahuje na původně plánovaných 250 000, ale i tak je nutno encyklopedický tým pochválit, protože letos byli encyklopedisté přítomni v nižším počtu a museli pracovat o to tvrději.
Fotografie nahrané fotografickými týmy, stav k 31. 5. 2015

Fotografie nahrané fotografickými týmy – koláč po jednotlivých uživatelích, stav k 31. 5. 2015


Zato fotografové letos naopak zformovali hned dva týmy a na výsledku to je vidět. Namísto původně plánovaných 500 fotografií už bylo k dnešnímu dni nahráno 1066 fotografií – z nich nejvíce (272) nahrál Aktron, v závěsu je Ben Skála (250). A už dnes jich je 75 použito v článcích – z toho 71 na české Wikipedii. Toto číslo však plánujeme ještě zvýšit a aktivně fotografie do článků souvisejících s Hustopečemi a okolím dodávat. Vždyť k čemu je fotografie vyfocená pro Wikipedii, když neilustruje žádný článek! 🙂
Všem účastníkům a organizátorům patří velký dík. Už nyní se těšíme na další WikiMěsto – kam nás to zavane, to ještě nevíme, ale práce je ještě po českých luzích a hájích spousta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..