Wiki miluje památky v roce 2014 – o třetinu více fotek

Na podzim 2014 pořádal spolek Wikimedia již třetí ročník fotografické soutěže Wiki miluje památky v ČR. Jaký byl její průběh a jak to celé dopadlo? Úspěchem ještě před započetím soutěže bylo získání finanční podpory ve výší 50 000 od Nadačního Fondu AVAST, jež nám umožnila rozšířit rámec projektu mimo samotné zářijové období soutěže.
I díky tomu jsme pro Wikipedii získali výtečné fotografy se skvělými snímky – například fotografie pana Jiřího Straška z Klatov se umístily mezi deseti prvními snímky čtyřikrát. Přečtěte si rozhovor s autorem vítězných snímků.
Trocha statistik: soutěž probíhala od 1. do 30. září; během této doby nahráli účastníci v českém kole celkem 8589 fotografií, což je 33% nárůst oproti roku 2013. Z globálního hlediska představuje český příspěvek 2,88 %. Do soutěže se zapojilo celkem 249 účastníků (z toho většina v tomto ročníku poprvé), což je také výrazné zlepšení oproti roku 2013 se 167 účastníky.
Po skončení soutěže bylo na Wikimedia Commons nafoceno 59 % všech českých památek, což nedosahuje námi očekávaných 65 %; nárůst z 51% od začátku projektu je přesto velmi cenný. Vysvětlením je, že fotografové se více soustředili na přefocení již vyfotografovaných objektů ve vyšší kvalitě, což se potvrdilo i u vítězných fotografií (hrady Švihov, Kašperk, Frýdštejn, …). Vítězné snímky z českého kola si můžete prohlédnout zde.

Vítězná fotografie: podzimní hrad Kašperk. Autor Jiří Strašek, CC-BY-SA 4.0


 
Oceněno bylo 5 nejlepších snímků v hlavní kategorii a 10 snímků postoupilo do mezinárodního kola soutěže. Specialitou letošního roku byla zvláštní kategorie snímků lázeňských památek u příležitosti Roku lázeňské architektury. Do této kategorie bylo přihlášeno celkem 257 fotografií a autoři tří vítězných snímků obdrželi věcné ceny věnované partnery kategorie. Další ocenění dále získala nejlepší fotografie ze Slezského regionu. Vyhlášení vítězů soutěže se konalo na brněnské Wikikonferenci v listopadu 2014.
Jak už ale bylo řečeno, soutěž nebyla jen o posílání snímků. Tentokráte jsme se zaměřili více na propagaci a pomoc začínajícím přispěvatelům; 7. září  jsme v sídle Wikimedia ČR uspořádali workshop pro začínající a mírně pokročilé fotografy – potenciální účastníky soutěže. Okolí kanceláře spolku na Praze 10 poskytlo příhodné prostory a budovy pro výuku architektonické fotografie. Školení bylo zaměřeno jak na samotný proces pořizovaní fotografií, tak na jejich následné zpracování. Celkem se workshopu zúčastnilo 12 fotografů + 3 lektoři. Tito účastníci posléze přispěli do soutěže 448 fotografiemi. Bonusem je, že tito nyní vyškolení fotografové budou i nadále přispívat do našich dalších programů, kde je správné zachycení architektonických objektů velmi důležité, například “Fotografie českých obcí”.
Dalším krokem k propagaci soutěže a Wikimedia se stalo vytvoření výstavy vítězných fotografií z českých i zahraničních kol soutěže. Výstava obsahuje celkem 20 fotografií s popiském, který je vybaven QR kódem, jež odkazuje na článek o vyfoceném objektu na Wikipedii. K výstavě dále patří 3 panely informující o soutěži, principu Wikimedia Commons, psaní článků na Wikipedii a o spolku Wikimedia ČR. Výstava je k dispozici k zapůjčení – máte Vy, či Vaše instituce vhodné prostory k jejímu umístění? Ozvěte se nám!
 

Putovní výstava fotografií ze soutěže. Autor snímku: Honza Groh, CC-BY-SA 4.0


Soutěž se konala pod záštitou Národního památkového ústavu a Slezského zemského muzea. Partnery soutěže byli Nadační fond AVAST, nakladatelství Foibos BOOKS, firmy AARON a FotoŠkoda a mediálním partnerem portál ProPamátky. Všem partnerům a zúčastněným institucím děkujeme za podporu.
V neposlední řadě děkujeme editorům Wikipedie za pomoc při běhu soutěže a všem účastníkům soutěže za krásné fotografie. Doufáme, že zachováte Wikipedii přízeň i nadále!

1 Response

  1. Vojtěch Dostál napsal:

    Díky za zprávu, Mílo. Moc se mi to líbí, loňské WLM bylo skutečně uděláno organizačně velmi profesionálně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..