Wikipedie na veletrhu v Havlíčkově Brodě: dotazy návštěvníků i soutěž o trička

Book_Fair_2014_Havlíčkův_Brod_-_WM_CZ_5Českou Wikipedii, největší česky psanou encyklopedii všech dob, se snažíme představovat na všelijakých místech. V rozhlase a televizi, na vysokých školách a během konferencí, na seniorských kurzech i dětských festivalech. Mnoho nových akcí pořádáme letos poprvé, ale jestli někde jsme už skutečně mnoho let, tak je to Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě. Wikimedia Česká republika tam má svůj stánek už od roku 2009 a ani v roce 2014 jsme na tomto veletrhu nemohli chybět.
Na našem stánku jsme tak už pošesté návštěvníkům prezentovali projekty nadace Wikimedia a činnost spolku Wikimedia ČR. Informovali jsme i o aktuálních projektech – např. o soutěži Wiki miluje památky, o projektech Foto českých obcí nebo Studenti píší Wikipedii (koneckonců, veletrh navštěvuje poměrně velké množství učitelů). Na co se návštěvníci ptají? Pravidelně jim vysvětlujeme základní principy Wikipedie a snažíme se objasnit, jak lze informace z Wikipedie správně přebírat. Velmi často rovněž odpovídáme na otázku, jak je možné údajům na Wikipedii věřit, když v ní může kdokoliv cokoliv změnit. Jako zpětnou vazbu se od návštěvníků snažíme získávat informace o tom, jak používají Wikipedii oni.
Book_Fair_2014_Havlíčkův_Brod_-_WM_CZ_2
Abychom naši účast letos oživili, přišli jsme letos s akcí „Opravte chybu ve Wikipedii a získejte triko“. Ukázali jsem lidem, kteří znají Wikipedii, že opravdu není složité opravit překlep nebo jinou drobnou chybu, na kterou při používání Wikipedie přijdou. Cílem akce bylo přilákat nové lidi k editování Wikipedie. A dozvíme se, zda se to alespoň trochu povedlo – na všechny editující návštěvníky máme e-mailový kontakt a začátkem příštího roku se jich optáme.
Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodu je nejstarším a druhým největším knižním veletrhem v Česku. Koná se každoročně od roku 1991. Letos se jej zúčastnilo 165 vystavovatelů a navštívilo přes 15 000 lidí. Děkujeme všem, kteří se podíleli na naší účasti na knižním veletrhu 2014 – jmenovitě to je Pavel Hrdlička (Packa), Milada Moudrá (Sandwort), Jiří Sedláček (Frettie), Miroslav Langer (Okino) a wikipedista Mercy. Za podklady k této zprávě patří dík Pavlu Hrdličkovi. Účast byla financována z grantu Presentation&Outreach II nadace Wikimedia Foundation. Fotografie z akce jsou na této stránce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..