Dokumentace českého venkova – FČO vstupuje do zcela nové fáze

Stav zdokumentovanosti českých obcí v květnu 2014 (Autor: Jagro, CC BY-SA 3.0)

Stav zdokumentovanosti českých obcí v květnu 2014 (Autor: Jagro, CC BY-SA 3.0)


Letos se nám podařil neuvěřitelný kousek – poprvé počet obcí v České republice, které už nějakou svojí fotku na Wikipedii mají, překonal počet těch, které nám ještě zbývá vyfotit. Tomu je také i díky projektu Foto českých obcí, který běží (s krátkými přestávkami) již od roku 2009 pod taktovkou spolku Wikimedia Česká republika.
Projekt má jeden cíl: pěšky, za pomoci veřejné dopravy, nebo i vlastním autem objet zatím nenafocené části naší republiky a vyfotit to zajímavé, co se na jednotlivých českých vesnicích skýtá. Wikimedia Česká republika pak Vám pomůže s pokrytím některých nákladů spojených s cestováním. V dalších zemích probíhají v rámci wiki hnutí obdobné projekty – více či méně podobné tomu našemu.
Cestou českým venkovem se o svojí selfie přihlásil i tento sympaťák (foto: Aktron, CC BY-SA 3.0)

Cestou českým venkovem se o svojí selfie přihlásil i tento sympaťák (foto: Aktron, CC BY-SA 3.0)


V závěru tohoto léta proběhla v naší komunitě diskuze, zda-li by na dlouhodobém projektu bylo možné něco zlepšit. Nakonec se ukázalo, že to možné je. Venkov je koneckonců oblastí, kde lidé Wikipedii znají jen málo. O to méně pak rozumí problematice získávání svobodných znalostí prostřednictvím internetu. Na venkově žije přitom podstatná část české veřejnosti.
V rámci našich cest jsme se proto rozhodli já a můj kolega Jan Lochman zacílit také i na obyvatele venkova, které potkáváme. A to jak prostřednictvím materiálů, které máme k dispozici (letáky, plakáty, knihy o Wikipedii…) tak i diskuzí se zainteresovanými účastníky. V každé obci se najde nástěnka pro některé naše materiály. A potom také nacházíme často i knihovny, kam můžeme předat výtisk knihy Wikipedie – průvodce na cestě za informacemi. Česká republika má velice hustou síť obecních knihoven – v tomto směru jsme vlastně unikátní. Pro školy a jiná zařízení jsou zase určená pexesa projektu Chráněná území.
Cesty nyní pořádáme ve dvou, což má za výsledek mnohem rychlejší tempo dokumentace (okolo 20-30 sídel za jeden den), efektivnější navigaci a samozřejmě lepší rozdělení fotografovaných oblastí (tzn. větší sídla dokumentujeme po částech). V dokumentaci jsme se soustředili v posledních dnech na oblast Neveklovska, dále pak okresy Kutná Hora, Havlíčkův Brod a také Benešov. A tak se ocitáme v údolí řeky Sázavy, na České Sibiři, fotografujeme také rekonstrukci dálnice D1… Za několik málo dní jsme už zdokumentovali okolo stovky sídel.
Zajímavostí se po cestě najde spoustu: Ať jsou to již koně, které se zajímaly o naše fotografické vybavení v Leštině u Mladé Vožice, rozhledna v Moravči, Zlatý důl v Roudném, roubenky ve Staré Huti u Petrovic, nebo třeba pramen řeky Výrovky v Kochánově
 
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..