S českou Wikipedií jste se mohli setkat na Dni dětí

Zájemci o stánek Wikipedie na pražském Dni dětí (Foto:Aktron, CC-BY-SA 3.0

Zájemci o stánek Wikipedie na pražském Dni dětí (Foto:Aktron, CC-BY-SA 3.0

Rozhodli jsme se držet se ve Wikimedii tradice a navázat na Bambiriádu, kde jsme byli v roce 2012. Nyní jsme se přesunuli z pražského Vítězného náměstí na Petřín, kde jsme mezi Zrcadlovým bludištěm a Petřínskou rozhlednou rozbili stan.

Zájem o naší prezentaci nebyl malý. Úderem dvanácté hodiny, kdy začala vědomostní soutěž pro děti, se k nám navalilo neskutečné množství lidí. Úkol byl jasný: V rámci dětské soutěže přinesly jednotliví soutěžící kartičky a stánek Wikipedie byl číslo jedna. Po celém Petříně pak bylo dalších cca 10 stánků a kdo prošel všechny, na toho čekala odměna. Za správně splněný úkol dostaly děti značku do kartičky a pexeso Wikipedie. Úkolem bylo poznat šest vybraných pražských věží (Svatomikulášská zvonice, Petřínská rozhledna, Zrcadlové bludiště, Prašná brána, Staroměstská a Malostranská mostecká věž). Pokud k tomu zbylo něco času, byla vždy příležitost promluvit si o dějinách jednotlivých věží. Tak jsme se vlastně s rodiči jednotlivých dětí dostali i na téma například švédského obléhání Prahy. Proč ne.

Pro ty, kteří se chtěli dozvědět něco podrobněji o Wikipedii samotné, jsme se vybavili několika knihami Wikipedie – průvodce na cestě informacemi. Dále bylo k dispozici pexeso s motivy projektu Chráněná území a spousta letáků. Probíhala také interaktivní prezentace na téma Wikipedie, Petřínská rozhledna a obecně pražské věže.

Dětem se sice jednotlivé věže občas pletly (Staroměstská mostecká věž a Prašná brána byly věru těžký oříšek i pro řadu dospělých), zato pexesa, kterých jsme rozdali něco okolo tří set padesáti byly velikým úspěchem. Počet dětí, pohybující se někde kolem čtyř set (za jedno odpoledne), zjevně zaskočil i organizátory soutěže. Kartičky pro soutěžící kolem třetí odpoledne došly… To ale dětem nezkazilo radost … u nás soutěž probíhala dál.

Celkově vzato se nám Den dětí povedl – oslovili jsme spoustu lidí (rodičů), vysvětlili jim, kde mohou čerpat informace, a kde je vlastně už čerpají jejich děti. Objevila se řada zájemců, kteří již Wikipedii dobře znají, ale sotva vědí, proč by do ní mohli přispívat právě oni sami. Přišli i příbuzní dlouhaletých wikipedistů. A v neposlední řadě – náš stánek navštívili i zahraniční turisté… z Ukrajiny, Ruska, Rumunska, Srbska, Makedonie, Itálie, Španělska, ale i Spojených států.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..