Aktuální trendy a aktivity hnutí Wikimedia ve střední a východní Evropě

V letošním roce oslavili naši severní sousedé jeden milion článků na Wikipedii. (Foto: Robert Drózd, CC-BY-SA 3.0)

V letošním roce oslavili naši severní sousedé jeden milion článků na Wikipedii. (Foto: Robert Drózd, CC-BY-SA 3.0)

Wikimedia je mezinárodní hnutí. Zahrnuje stovky a tisíce dobrovolníků po celém světě. Na konferenci Wikimania v izraelské Haifě byla již v roce 2011 ustanovena platforma pro spolupráci zemí střední a východní Evropy. Nese název CEE a slouží ke sdílení informací a vzájemné spolupráci. Společně tak mohou všechny komunity v regionu lépe čelit výzvám, před kterými stojí. Wikimedia Česká republika je jejím členem.

Podívejme se tedy, jak to také vypadá kousek za našimi hranicemi a čemu se aktuálně věnují wikipedisté a wikimediáni v sousedních zemích.

Slovensko

I na Slovensku se daří komunitě zájemců o šířené svobodného obsahu a vzdělávání. V letech 2012 a 2013 připravili slovenští wikimediáni vlastní ročník soutěže Wiki miluje památky. Rovněž na podzim 2013 zorganizovali konferenci skupiny v městečku Modra. V současné době plánují převzít z Wikimedie Česká republika soutěž Den finanční gramotnosti.

Dále byl iniciován edukativní projekt Wiki pro studenty, Studenti pro Wiki, který si klade za cíl být slovenskou inkarnací Vzdělávacího programu Wikipedie.

Ukrajina

Wikimedia Ukrajina oslavila (téměř) kulaté výročí pěti let své existence, byť v nelehkých poměrech, které v současné době v zemi panují. Ukrajinská Wikimedie je iniciátorem soutěže Wiki Loves Earth (Wiki miluje zemi), soustředící se na přírodní památky. Tato soutěž se úspěšně rozšířila do celé řady zemí (například i do Rakouska, Polska a jiných). Dočkáme se jí brzy také v České republice?

Ukrajinští wikimediáni by rovněž rádi zorganizovali mezinárodní konferenci ve Lvově na téma Wikipedie, resp. spolupráce jednotlivých komunit v regionu a rovněž uvažují nad společnou ukrajinsko-česko-slovensko-polskou fotografickou výpravou, která by zacílila na území Prešovského kraje.

Srbsko a Maďarsko

Práce v rámci projektu 1001 arabské slovo, organizovaného Wikimedií Srbsko (foto:  Mario Milojević, CC-BY-SA 3.0)

Práce v rámci projektu 1001 arabské slovo, organizovaného Wikimedií Srbsko (foto: Mario Milojević, CC-BY-SA 3.0)

Srbská a maďarská Wikimedia připravuje letní wikicamp, který se bude konat v pohraniční oblasti (Subotica, Szeged). Wikicamp již Wikimedie Maďarsko organizovala v předchozích letech; akce sloužila k vzájemnému setkání účastníků a především společnému psaní článků a obohacování Wikipedie. V roce 2010 byla tato událost poprvé se srbskou účastí.

V Maďarsku byla rovněž iniciována soutěž v psaní článků o nedalekém Polsku, kterou zaštítil polský kulturní institut v Budapešti. Napsáno bylo celkem 72 nových článků na téma Polsko.

Wikimedie Srbsko i nadále rozvíjí projekt 1001 arabské slovo, kde za pomoci odborníků a studentů Filologické fakulty Bělehradské univerzity vznikají hesla o arabských výrazech na srbskojazyčném Wikislovníku.

V sousední Bosně a Hercegovině zorganizovali dobrovolníci z Wikipedie svojí první fotografickou soutěž. Přejeme jim hodně zdaru a doufáme, že jejich zápal nalezne odezvu v dalších podobných aktivitách.

Polsko

Wikimedia Polsko má více než sto dobrovolníků a aktivní je již od roku 2005. Letos organizuje již popáté Wikiexpedici, fotografickou výpravu do pohraniční oblasti země s cílem zdokumentovat venkov. Dobrovolníci-fotografové se plánují vydat na území Lubušského vojvodství, k hranicím s Německem. V loňském roce bylo na podobné akci na Dolním Slezsku pořízeno něco okolo tří tisíc encyklopedicky hodnotných fotografií, které jsou využity v různých článcích Wikipedie ve všech jazycích.

V červnu 2014 se bude v horním Slezsku konat festival Industriáda, který má připomenout význam technických památek regionu. Při té příležitosti hodlá Wikimedie Polsko uskutečnit fotografickou akci a získat nové dobrovolníky pro psaní článků na toto téma na Wikipedii.

Inspirováni českou komunitou Wikipedistů i Poláci se rozhodli uskutečnit pravidelná setkání dobrovolníků. Kromě neformální atmosféry však slouží i k prezentaci různých wikitémat. Setkání navazují na Wikimaratony, editační setkání dobrovolníků, jsou však v uvolněnější a otevřenější formě.

2 Responses

  1. KuboF napsal:

    Vďaka za prehľad! V poslednom čase spolupráca opäť ožíva, čo ma teší!

    • Aktron napsal:

      Ano, přesně o to jde. Měli bychom se víc soustředit na výměnu zkušeností a myšlenek, abychom v pěti pobočkách najednou nevymýšleli všichni to jedno samé kolo 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..