WikiProjekt Knihovna umění podpořilo Ministerstvo kultury ČR

Alegorie hornictví Jaroslava Brůhy, ilustrační obrázek pro nový článek o sochaři na české Wikipedii (autor: NoJin, CC BY SA 3.0)

Alegorie hornictví Jaroslava Brůhy, ilustrační obrázek pro nový článek o sochaři na české Wikipedii (autor: NoJin, CC BY SA 3.0)


ArtLib.cz je občanské sdružení, jehož předsedou je Jindřich Nosek, člen Wikimedia ČR. Spolek Wikimedia ČR vítá poslání ArtLibu, v roce 2012 mu vyjádřil podporu a rozhodl se mu nyní dát prostor na našem blogu.
Občanské sdružení ArtLib.cz, které po odborné stránce zajišťuje projekt Knihovna umění (proto Art Lib= Art Library), uspělo v grantovém řízení MK v oboru Profesionální umění, Výtvarné umění  na rok 2014 a získalo provozní dotaci 50 000,- Kč. Finanční prostředky budou využity tak aby v maximální míře přispěly k realizaci projektu a umožnily získat granty i v příštích letech. Oficiální podpora státní instituce navíc dává naději na získání prostředků od Nadací a ze soukromých zdrojů.
Část peněz bude opět využita jako cílové odměny pro přispěvatele. V současné době čekáme na výsledek druhého kola hodnocení projektů v oboru Kulturní dědictví, Muzea, galerie a ochrana movitého kulturního dědictví.
Občanské sdružení ArtLib vzniklo se záměrem vytvořit v rámci české Wikipedie slovník českého výtvarného umění. Podporu jeho činnosti vyjádřilo v roce 2012 i občanské sdružení Wikimedia Česká republika. ArtLib působí na území České republiky a spolupracuje s podobně zaměřenými neziskovými organizacemi doma i v zahraničí. Jeho členy se mohou stát aktivní tvůrci hesel, fotografové a teoretici umění. Jako sympatizující členové se na projektu mohou podílet i právnické osoby, které poskytnou Sdružení materiální, finanční nebo technickou podporu. Sdružení zároveň udělí čestné členství osobnostem s vysokým odborným renomé.
Projekt „Knihovna umění“ je dlouhodobý a počítá s účastí široké sítě spolupracovníků, zejména studentů vysokých škol a jejich pedagogů, kurátorů sbírek, pracovníků archivů, fotografů i vzdělaných zájemců o výtvarné umění z řad veřejnosti. Cílem je vytvořit spolehlivý a co nejúplnější zdroj informací o českých výtvarnících v oborech malba, grafika, umělecké sklo, sochařství, keramika, užité umění, scénografie, architektura, design, fotografie, konceptuální umění a nová media. Současně budou vytvořena hesla galerií, uměleckých škol,  teoretiků a historiků umění a  archivy  fotografií, zvukových a obrazových záznamů.
Systematickému zpracování hesel o výtvarném umění se dosud nikdo nevěnoval a chybí zde například řada jmen významných výtvarníků 20. století, zejména generace zakladatelů moderního umění. Občanské sdružení ArtLib provádí důkladnou revizi chybějících a neúplných článků,  publikuje a doplňuje seznamy hesel ke zpracování, vytváří jednotnou strukturu a kategorizaci hesel, poskytuje metodickou podporu spolupracovníkům, zavádí systém odborných oponentur a dohlíží na  správnost a kvalitu vložených textů. Ze získaných finančních prostředků bude každoročně odměňovat nejlepší tvůrce hesel, autory disertací a odborných publikací, kteří své texty uvolní pro Wikipedii nebo přispěvatele s konkrétním zadáním (např. vytvoření souboru fotografií).
V rámci projektu bylo na české Wikipedii napsáno několik desítek článků o významných výtvarnících a navíc k nim byly dodány kvalitní fotografie. Bylo nahráno téměř 600 fotografií vysoké kvality, z toho asi 30 fotografy-nečleny Artlibu.
Současnými členy ArtLib jsou:

  • RNDr Jindřich Nosek, PhD (PřFUK, ÚMG AVČR, vedoucí věd. pracovník, nyní v důchodu, člen UHS, zakládající člen KPNS, člen klubu přátel UB, Hollar), předseda, autor projektu ArtLib, editor a člen Wikimedia.cz, fotograf
  • Terezie Zemánková, PhD (FFUK, Sorbonna, předsedkyně O.S. ABCD, publicistka, kurátorka), místopředseda
  • Doc. MgA Ivana Brádková (AMU, scénografka, vysokoškolský pedagog), člen Rady
  • Ivan Neumann, PhD (FF UK, historik umění, Alšova JG, Národní galerie, ČMVU – ředitel do r. 2009, kurátor, publicista), člen
  • MgA Nadia Rovderová (FF UK Bratislava, ředitelka G. české plastiky do r. 2007, ředitelka G. Artinbox, kurátorka, publicistka v oboru výtvarná fotografie), člen
  • Radan Wagner, PhD (FFUK, historik umění, kurátor, do r. 2009 šéfredaktor Revue Art), člen
  • Prof. MUDr Dadja Altenburg-Kohl (LFUK, lékařka, podnikatelka, mecenáška umění), člen
  • Dana Kyndrová, PhD (FFUK, fotografka, kurátorka, překladatelka, členka Správní rady Nadace českého výtvarného umění), člen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..