Jak se rodí wiki: Studenti Fakulty architektury ČVUT píší Wikipedii

Studenti píší Wikipedii

Studenti píší Wikipedii

Celkem šestnáct nových či zcela předělaných článků o gotických kostelích, kapli, katedrále i synagoze a jejich dalších přestavbách či úpravách připravili v minulém akademickém roce posluchači prvního ročníku v rámci předmětu Dějiny architektury II, kteří se zapojili do projektu Studenti píší Wikipedii.
Tento projekt (vznikl v roce 2010, kdy Wikimedia Foundation spustila globální vzdělávací program) podporuje zejména vysokoškolské pedagogy, kteří chtějí otevřenou encyklopedii zapojit do výuky. Cílem je přispět ke zvýšení znalostí studentů nejen v ohledu vědomostním či v rozvoji kritického myšlení, ale i co se týká praktických zkušeností v práci s internetovým encyklopedickým médiem a otevřeným editorským prostředím. Tohoto typu programu se účastní například studenti University of California v Berkeley, stejně jako Moskevského fyzikálního a technologického institutu či Universidade do Brasil v Riu do Janeiru, Ain Shams Univerzity v Káhiře či University of Queensland v Brisbane. Do „psaní české Wikipedie“ se spolu s Fakultou architektury zapojilo už osm univerzit či vysokých škol a Národní památkový ústav.
Bylo vytvořeno několik stovek článků, neboť vysokoškolští studenti mají slušné odborné znalosti potřebné k vytvoření kvalitního článku. Studenti tak sice píší, dalo by se říci, klasickou seminární práci, ale jejich výsledek je dostupný pro všechny čtenáře Wikipedie. Stejně tak do vytvářených či sepsaných článků mohou zasahovat další autoři – wikipedisté, kteří tak dohlíží nejen na faktografi ckou správnost, ale i na citování zdrojů, případné plagiátorství, ba dokonce i na správné a vhodné formulace v textu. U našeho projektu byl rozsah článků individuální, velmi záleželo na vybraném objektu. Jiný záběr má článek o vesnickém kostelíku, zatímco podstatně více se lze rozepsat o katedrále.
Co se týká obsahu, byla stanovena základní kritéria, která musel článek obsahovat – stručný úvod, historie objektu, architektonický popis, půdorys, stručné uvedení vybavení interiéru, případně kategorie architektonický vývoj, zdroje a odkazy. Studenti doplňovali i lecjaké zajímavosti vážící se k popisovaným kostelům. Dle vzoru kolegů z Palackého univerzity v Olomouci, kteří zpracovávali Santiniho stavby, mohli naši studenti vypracovat články nejen na české wikipedii, ale i ve svém rodném jazyce. Sami účastníci projektu si u tohoto typu seminární práce nejvíce cenili toho, že se při popisu objektu naučili odbornou terminologii, na což není během exkurzí mnoho času, zkusili si vytvořit půdorysy a sepsat odborný encyklopedický text na vybrané téma. Učili se pracovat s referencemi, zdroji a s odbornou literaturou, dostali se do některých jinak nepřístupných míst či objektů a pochvalovali si i rychlou nápomocnost našeho konzultanta k projektu, zkušenějších autorů wikipedistů, kteří například vytvářeli šablony ke kostelům či odborně radili s úpravami či nesrovnalostmi v textu v diskuzích u článků.
Velkou pomocí byla i vstřícnost lidí zodpovědných za vstupy do kostelů. Projekt proběhl i díky podpoře prof. Pavla Kaliny, garanta předmětu Dějiny architektury II, a prof. Matúše Dully, vedoucího Ústavu teorie a dějiny architektury a proděkana pro vědu a výzkum.
Autorka je vyučující na Fakultě architektury, která se zapojila do projektu Studenti píší Wikipedii. Tento článek byl zároven publikován v časopise PRAŽSKÁ TECHNIKA 6/2013.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..