Wiki v Arménii: zápisky účastníka arménské Wikikonference

Logo (autor: Vacio, Wikimedia Commons)

Logo (autor: Vacio, Wikimedia Commons)


Ve dnech 12.-13. října 2013 se v arménském Jerevanu konala již druhá WikiKonference organizovaná pobočkou Wikimedia Armenia; zúčastnil jsem se jí já jakožto čerstvý radní pobočky Wikimedia a (ne tak čerstvý) organizátor našeho projektu Studenti píší Wikipedii.
Arménská Wikipedie disponuje živou, ač malou komunitou nadšenců, kteří dle mých poznatků často představují intelektuální elitu arménského státu (ale jsou v ní i zástupci početné arménské diaspory). Wikipedie se počtem článků blíží k číslu 100 000; v roce 2013 udělala obrovský skok a počet článků se zněkolikanásobil. Tak jako v ČR, i zde existuje snaha zapojit co nejvíce i regionální editory, a rovněž na arménské Wikipedii existují spory o korektní formu pravopisu.  Arménský jazyk též disponuje několika sesterskými projekty a vysokou aktivitou na Wikimedia Commons – letos obdržela tato databáze volně šiřitelných médií obrovskou injekci díky téměř 24000 fotografiím arménských památek, jež byly uploadovány během soutěže Wiki Loves Monuments.
Pisatel tohoto příspěvku během své přednášky (autor: Sebastian Wallroth, Wikimedia Commons)

Pisatel tohoto příspěvku během své přednášky (autor: Sebastian Wallroth, Wikimedia Commons)


Wikikonference se konala na půdě American University of Armenia nedaleko centra Jerevanu, v příjemném prostředí, které dýchalo studijní atmosférou zámořského typu. Během akce přednášeli především místní wikipedisté a wikimediáni – řešily se interní záležitosti arménské Wikipedie, připravované projekty a další záležitosti; vše se simultánně překládalo pro zahraniční hosty. Těch bylo sice jen několik, ale o to byla jejich přítomnost zajímavější pro mě. Přednášky francouzského kolegy a wikimediánů z Ukrajiny daly nahlédnout pod pokličku jiných poboček. Yuri Astrakhan z WMF zase mluvil o projektu Wikipedia Zero, který umožňuje obyvatelům rozvojových zemí v Africe i jinde, aby měli z mobilních telefonů přístup k Wikipedii zdarma.
Jak známo, prostor mezi přednáškami je na konferenci mnohdy stejně důležitý, jako přednášky samotné. Ve volných chvílích jsem tak s účastníky mohl diskutovat o různých záležitostech, jež se světa Wiki týkají. Zajímavým nápadem, který mě okamžitě zaujal, jsou tematické týdny editací ve spolupráci dvou zemí – domluví se třeba Ukrajina a Arménie a ukrajinští wikipedisté píší články o Arménii v ukrajinštině na svou Wikipedii, Arménci články o Ukrajině na Wikipedii arménskou. Takové akce byly velmi úspěšné a mohou být velmi zábavné pro účastníky. Sebastian Wallroth z něměcké pobočky zase zmínil německý nápad na „klidný kout“ někde v berlínském sídle, kde se mohou scházet wikipedisté a editovat si – z první fáze editování se časem vyklubou obvykle zajímavé diskuze a příjemně strávený večer. Sebastian rovněž nabídl profesionální skener knih, který by Němci velmi rádi zapůjčili někomu, kdo s ním bude pracovat na digitalizaci svobodného obsahu (jsou ochotni zaplatit i převoz) – a také nabídl německé zkušenosti s placenými wikimediány „In Residence“, kteří např. digitalizují materiály v konkrétních muzeích. Skvělý projekt zmínil francouzský kolega Prieur Benoît: lidé ze všech koutů světa Wiki se před časem sešli v jednom z francouzských maloměst a napsali velmi kvalitní článek o této obci, skrz na skrz ji profotili, zapracovali na Open Street mapách a dokonce snad digitalizovali nějaké obecní kroniky: proč i tohle neuspořádat v Česku?
Já jsem přednášel o našem projektu Studenti píší Wikipedii; textová verze mé prezentace je k dispozici na Commons. Povídal jsem o tom, jak takový program spouštět, na co se soustředit při organizaci a čemu se naopak z hlediska „lídra“ projektu vyvarovat. Setkal jsem se s pozitivním ohlasem od zahraničních wikimediánů a s oznámením arménské kolegyně, že by ráda podobný projekt zorganizovala v Arménii.
Fotky z Jerevanu naleznete na Commons. Má účast byla hrazena z peněz Wikimedia Armenia.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..