Otevřený dopis po přijetí ACTA

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážené senátorky, vážení senátoři, vážené poslankyně a vážení poslanci Evropského parlamentu,události uplynulých dní, spojené s protestem proti návrhu amerického zákona SOPA, zátahem proti serveru Megaupload a nejčerstvěji přistoupení k dohodě ACTA, přitáhly pozornost veřejnosti k otázce autorských práv.
Sdružení Wikimedia Česká republika chápe pocity vyvolané dohodou ACTA, jejíž některá ustanovení budí obavy z omezení osobních svobod lidí, kteří se nedopouštějí žádného protiprávního jednání. Pevně ale věříme, že bude-li dohoda ACTA ratifikována a implementována do našich zákonů, pak se to zejména po probíhající veřejné diskusi stane způsobem, který takové uživatele nepoškodí, a že nepůjde nad rámec upevnění řádných práv autorů děl, která Wikipedie, její sesterské projekty a také naše sdružení rovněž plně respektují. Stejně tak ze stejných důvodů věříme, že dohoda ACTA nijak neomezí svobodu projevu v digitálním věku, jak to hrozilo u zákona SOPA.
Sdružení Wikimedia Česká republika nicméně se zármutkem sleduje, že zatímco lobby ochránců majetkových práv autorů dokázala prosadit zásadní opatření ve prospěch ochrany svých zájmů, vedoucí političtí činitelé neprojevují podobný zájem o oblast volných děl a svobodné tvorby. Pokud se státy světa rozhodly tak, že zpřísní dohled nad nelegálním přístupem k dílům, která jsou autorsky chráněná, měly by zároveň zjednodušit legální přístup k těmto dílům a také maximálně uvolnit přístup k dílům, jejichž autorům již majetková práva vypršela, jejichž autorská práva jsou volná jiným způsobem (např. úřední díla) anebo která sami autoři chtějí za volná nebo svobodná prohlásit.
Na celém světě jsou miliony uživatelů počítačových programů, které vznikly jako svobodný software. Na celém světě miliony lidí otevírají Wikipedii, svobodnou encyklopedii, aby se z ní dověděli, co zrovna potřebují. Svobodná tvorba, tedy tvorba děl (viz http://freedomdefined.org/Definition/Cs), která komukoli dovoluje ji dále svobodně studovat, používat, kopírovat nebo modifikovat, tak už po desetiletí prokazuje svůj nezpochybnitelný přínos společnosti.
Apelujeme proto na Vás, členy významných legislativních institucí, abyste věnovali pozornost i této oblasti. Přispějte prosím k rozvoji veřejné vzdělanosti tím, že budete podporovat začlenění konceptu svobodné tvorby do českého a evropského autorského práva tak, aby autoři i uživatelé svobodných děl nebyli pokud možno nijak byrokraticky omezováni, například zbytečným dohledem ochranných organizací.
Přispějte prosím k jejímu rozvoji také tím, že budete apelovat na co nejširší a nejjednodušší zpřístupnění děl, která od počátku nebo po uplynutí lhůty nepodléhají ochraně majetkových autorských práv a která jsou ve vlastnictví veřejných institucí, jež je ale často střeží, jako by to byl jejich soukromý majetek.
Autorská svoboda spočívá i v jistě legitimním právu na svém díle vydělávat. Dohoda ACTA vychází vstříc právě komerčním zájmům vlastníků autorských práv a jejich zástupců. Autorská svoboda ale spočívá také v tom, aby autor mohl své dílo rozšířit mezi širokou veřejnost bez nároku na výdělek a aby měl co nejsnadnější přístup k dílům, která může dál tvořivě zpracovat. Další krok by proto dle našeho názoru měl pomoci právě v této oblasti.
Děkujeme za Vaši pomoc.
WM ČR

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..