Další tři hlavní Ceny za rozvoj české Wikipedie, ale také ocenění pro začátečníky

PRAHA (15. května 2011)
Už potřetí vyhlásilo sdružení Wikimedia Česká republika nositele Cen za rozvoj české Wikipedie. Novinkou bylo ocenění pro začínající editory.
V sobotu 14. května převzali noví laureáti své Ceny za rozvoj české Wikipedie. Na veletrhu Svět knihy jim je předali zástupci sdružení Wikimedia Česká republika, které projekt sloužící k podpoře růstu Wikipedie pořádá ve spolupráci se svými partnery v čele s generálním partnerem Českou spořitelnou. V letošním roce bylo uděleno celkem 11 ocenění a k tomu bylo odměněno sedm autorů v nové kategorii nováčků.
Někteří z oceněných už uspěli v minulých bězích Cen za rozvoj české Wikipedie, ale protože se nedostali na první místo, mohli se zúčastnit znovu. Patří mezi ně i čerstvý vítěz v I. oblasti, který přispívá na Wikipedii pod přezdívkou Atilla. „Jen jsem se podíval, jaká jsou pro tento půlrok témata, a dostal jsem chuť tento článek udělat,“ vyprávěl, proč se rozhodl soutěžit znovu. „Chvíli mi bylo dokonce lehce trapné se účastnit podruhé, ale pak jsem si říkal, že možná to je důvod, proč se někteří dlouholetí wikipedisté neúčastní ani poprvé. A když už někdo nebyl líný celé klání zorganizovat, proč jeho snahu ignorovat?“ Výsledkem byl článek Germánská mytologie a první cena pro tohoto autora, který o sobě na Wikipedii hrdě uvádí, že pochází z Moravského Slovácka. Další první ceny získali wikipedisté s přezdívkami Egg a DeeMusil za články Josephsonův jevSedm základních nástrojů zvyšování kvality.
Porota Cen byla složená ze zkušených přispěvatelů, kteří zhodnotili přínos autorů k rozvoji a kvalitě článků, jak ji popisují regule Wikipedie. Podle předsedy poroty Vojtěcha Dostála došlo k určitému poklesu kvality v hlavních kategoriích. „Na druhou stranu jsme udělili hodně cen pro začátečníky. Tahle kategorie je podle mne úplně nejdůležitější a jsem rád, že se ujala a objevila se řada poměrně pěkných nováčkovských článků, jejichž autoři by se mohli stát výbornými wikipedisty. K článkům jsme byli o něco shovívavější, nicméně základní požadavky byly stejné,“ řekl.
„Nováčkovská kategorie se určitě osvědčila,“ potvrzuje i Jan Spousta, který v organizačním výboru reprezentuje pohled jak wikipedisty, tak zastupuje i zájmy generálního partnera České spořitelny. „Viděl jsem nové tváře, lidi, kteří by možná jinak nic nenapsali. Teď od nich máme články, které stojí za pozornost,“ pochvaloval si, že tenhle nápad vrací Ceny k účelu, který chtěla vždy Česká spořitelna podporovat, tedy k lákání nových autorů na Wikipedii. Naopak další cíl – vylepšit zejména stav ekonomických témat – se plní obtížně, ani motivace cenami nedokáže překonat malý zájem autorů. „Ale potěšily mne jiné věci od Germánské mytologie až po řadu článků z fyziky,“ dodává Spousta.
Skleněných kostek s logem Wikipedie se už rozdalo 26
Pro držitele prvních tří cen byly opět určené unikátní skleněné plastiky s logem Wikipedie od výrobce ŠMÍRA-PRINT. Od začátku projektu Wikimedia Česká republika distribuovala zatím pouze 26 těchto ocenění. Vítězové první ceny získali navíc netbook, s druhou cenou byl spojený kancelářský balík Microsoft Office a se třetí webkamera Microsoft. Všichni ocenění, včetně nováčkovských kategorií, získali také knižní poukázky od knihkupectví Neoluxor a propagační předměty od generálního partnera České spořitelny a dalších partnerů a organizátorů.
Vedle generálního partnera České spořitelny podpořili Ceny za rozvoj české Wikipedie opět i partneři Microsoft a knihkupectví Neoluxor.
Uchazeči o Ceny za rozvoj české Wikipedie mohli od 12. prosince loňského roku do 31. března 2011 pracovat na článcích, jejichž seznam zveřejnil řídicí výbor Cen na stránce na Wikipedii. Opět patřily do tří oblastí, které přibližně charakterizuje rozdělení na kulturní a společenská témata, přírodní vědy a na témata ekonomická. V seznamu se nacházelo 300 valnou většinou neexistujících hesel, která přitom patří k běžnému obsahu obecných encyklopedií. Díky projektu teď na Wikipedii čtenáři najdou u více než třetiny z témat aspoň základní slovníkovou informaci a nejméně ve dvaceti případech vznikly rozsáhlé články nabízející podrobné poučení.
Kdo patří mezi nováčky, mohl si naopak zvolit sám článek, na kterém se chce naučit, jak se do Wikipedie přispívá. Celkem se v této nové kategorii přihlásilo 19 autorů, kteří si vyzkoušeli tvorbu na Wikipedii v 21 hodnocených článcích.
Seznam laureátů

Ocenění Přezdívka autora na Wikipedii Oceněné články
I. oblast článků
1. cena Atilla Germánská mytologie
2. cena Podzemnik Hovory (s přihlédnutím k článku Snoubenci)
3. cena Rpekař Hudební slavnosti v Bayreuthu
4. cena Zákupák Obrazárna Pražského hradu
II. oblast článků
1. cena Egg Josephsonův jev
2. cena NightElfik L-systém
3. cena Martin.kukacka Galerkinova metoda
4. cena Neverwagon Mangostana lahodná
III. oblast článků
1. cena DeeMusil Sedm základních nástrojů zlepšování kvality
2. cena Martin Kotačka Jakob Fugger
3. cena neudělena
4. cena Cendar Šetření energií
Kategorie nováčci
URandom9 Láska
Nadie Nemo Želva uhlířská
Marona Komplement (biologie)
RaZon Grado Labs
Zopta Tyrrell P34
Mspok11 Carmelo Anthony
Wikidu Kavalír King Charles španěl

 

Další užitečné informace
Ceny za rozvoj české Wikipedie: http://ceny.wikimedia.cz
Kontakt
Wikimedia Česká republika: http://www.wikimedia.cz
Michal Reiter: press@wikimedia.cz

Fotografie: Fotografie dostupné pod svobodnou licencí jsou uložené na webu Wikimedia Commons, viz http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Ceny_za_rozvoj_%C4%8Desk%C3%A9_Wikipedie,_presentation_of_the_winners_(3rd_round)