Nadace vydala pětiletý plán, na kterém se podíleli samotní Wikimediané

V těchto dnech vydala nadace Wikimedia Foundation svůj pětiletý plán do roku 2015. Je to vůbec první plán této organizace na více let. V předchozích letech, Wikimedia Foundation, která byla založena v roce 2003 zakladatelem Wikipedie Jimmy Walesem, vydávala pouze roční plány vždy na následující rok.
Zajímavostí je, že pětiletý strategický plán Nadace vytvořili samotní dobrovolníci pracující na projektech Wikimedia Foundation, jako jsou Wikipedie a další. Jeho tvorba probíhala na stránkách http://strategy.wikimedia.org v průběhu let 2009 a 2010. Každý wikimedian zde mohl přijít s návrhem, čemu by se měla Wikimedia Foundation věnovat. Přípravy se zúčastnilo přes 1000 lidí, kteří přispěli ve více než 50 jazycích. Bylo podáno přes 900 návrhů, uskutečněno 65 rozhovorů s experty a konaly se stovky rozhovorů ať už v reálu či prostřednictvím IRC, Skypu, e-mailů či wiki stránek. Veškeré toto snažení komunity Wikimedia a exertů pak vyústilo v předkládanou pětiletou strategii.
Strategický plán Nadace se v podstatě dotýká pěti základních okruhů, na které se chce Nadace zaměřit. Jedná se o stabilizaci technické infrastruktury, zvýšení počtu editorů, zvýšení kvality, zvýšení počtu návštěvníků stránek a podporu inovací.
Stabilizace technické infrastruktury se týká především budování nových data center, podpory dostupnosti v regionech, jako je Asie, Latinská Amerika, Blízký Východ, či zvyšování stability stránek Wikimedia. Pro zvýšení počtu editorů jsou naplánovány kroky jako tvorba nových nástrojů, vylepšujících editaci a navigaci, podpora náboru nových editorů, podpora srazů editorů. Zajímavostí je také cíl oceňovat vynikající editory prostřednictvím mechanismů vytvořených samotnou komunitou. Zvýšení kvality chce Nadace dosáhnout zejména technickými nástroji pro hodnocení článků komunitou, čtenáři a odborníky. Pro zvýšení počtu návštěvníků se budou budovat nová kešovací centra v regionech s předpokládaným nárůstem zájmu o projekty, další cesty zahrnují tvorbu offline produktů a spolupráci s mobilními operátory. Poslední cíl podpora inovací se bude týkat zejména implementace webových analytických nástrojů, šíření informací o hnutí Wikimedia, podpory zájemců o výzkum Wikimedie či srazů odborníky s wikimediany.
Pro tyto smělé plány počítá Nadace s nárůstem ročního rozpočtu ze 20 milionů amerických dolarů na 51 milionů amerických dolarů v roce 2014/2015. Zároveň by se měl zvýšit počet zaměstnanců ze současných 90 na 188, podíl výdajů na administrativu vzhledem k výdajům na projekty má naopak klesnout ze současných 24 % na 14 % ve fiskálním roce 2011/2015.
Strategie též počítá s tím, že i pobočky nadace Wikimedia Foundation budou v jednotlivých zemích podporovat obecné cíle pětiletého plánu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..