Tři nové pobočky přibyly do rodiny Wikimedia

Ukrajina, Portugalsko a Dánsko – tyto tři další země mají nově organizace, které jsou Nadací uznané jako její oficiální partneři s právem zastupovat ji na jejich území (tzv. pobočky nadace). Celkem je tak těchto organizací na celém světě již 24.
Potenciálně největší může mít Wikimedia Ukrajina, ale zatím tomu tak není, do tvorby ukrajinské Wikipedie, která obsahuje 155 tisíc článků, zasáhlo jen 37 tisíc editorů (polovina ve srovnání s českou); v ukrajinštině fungují celkem čtyři projekty Wikimedia. Dánská Wikipedie má 115 tisíc hesel. Portugalská Wikipedie ale daleko vede se 490 tisíci hesly – přičemž ale podstatnou část tvoří i editoři mimo území Portugalska – projekty se přitom člení podle jazyků, zatímco pobočky podle zemí.
Dánská pobočka má před sebou speciální úkol – chce učinit z dánské Wikipedie největší otevřenou encyklopedii v dánštině. To, co v češtině a mnoha dalších jazycích platí s velkou převahou, v dánštině není pravdou proto, že dánská Wikipedie zaostává zhruba o padesát tisíc hesel za slovníkem Den Store Danske. Encyklopedie vydávaná kodaňskou společností Gyldendal je ale projekt oproti Wikipedii otevřený jen zpola – nabízí sice možnost tvořit články, ale není tak volně dostupný k přebírání.
Z dalších regionů, kde se připravuje místní pobočka, jsou nejdál pravděpodobně v Macau, kde již byla pobočka oficiálně založena. Wikimedia Canada už absolvuje závěrečnou fázi přípravy svých stanov. Různě daleko jsou i v jiných zemích, celkem se přinejmenším diskutuje o místních Wikimediích nejméně v 35 zemích všech kontinetů včetně Španělska, Jižní Koreje nebo Číny. Z větších evropských zemí není obsazeno jen Finsko, Irsko, Bělorusko, některé oblasti Balkánu a Slovensko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..