Wikimedia Commons získávají krásné obrázky z pozůstalosti Eduarda Tomka

Eduard Tomek: Bach, Matoušovy pašije. Licence CC-BY-SA 3.0. Z a href=http://blog.wikimedia.cz/wp-content/2009/06/FileBach_Matou%C5%A1ovy_pa%C5%A1ije.jpgWikimedia Commons/a

Eduard Tomek: Bach, Matoušovy pašije. Licence CC-BY-SA 3.0. Z Wikimedia Commons


Seznámil se s námi na výstavě Svět knihy. Slovo dalo slovo a syn a dědic pozůstalosti známého česko-rakouského akademického malíře Eduarda Tomka (1912 – 2001) pan David Tomek se rozhodl, že postupně uvolní jeho díla pod svobodnou licencí a nabídne je projektům Wikimedia a všem uživatelům. Díky tomu se jejich uživatelé dostanou k celé galerii nádherně barevných poetických krajin nebo aktů.
Největší zvláštností jsou ale díla inspirovaná hudebními skladateli a jejich skladbami. Abstraktní akvarely jsou pozoruhodným vyjádřením dojmů hudebně vzdělaného posluchače z recepce děl především oblíbených autorů – Čajkovského, Bacha, Mahlera nebo Mozarta.
V neposlední řadě se na Wikimedia Commons dostaly i některé návrhy jeho scénografií pro Národní divadlo.
Připomínáme, že právě v těchto dnech probíhá v Hernychově vile v Ústí nad Orlicí i výstava, kde můžete ještě do 28. června vidět originály Tomkových děl. A když to nestihnete, můžete navštívit Wikimedia Commons.
Za všechny příspěvky děkujeme jak panu Davidu Tomkovi, tak pomyslně jeho prostřednictvím i samotnému mistru Eduardovi.

1 Response

  1. david tomek napsal:

    děkuji david tomek, nechcete se přijít podívat na obrázky???

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..